Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Ιστορία


Το Ροταράκτ εγκαινιάστηκε επίσημα τον Ιανουάριο του 1968, όταν Πρόεδρος του Διεθνούς Ρόταρυ ήταν ο Luther Hodges. Στις 13 Μαρτίου 1968, ο Όμιλος Ροταράκτ του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας  ήταν ο πρώτος Όμιλος Ροταράκτ που έλαβε την επίσημη Χάρτα του (με ανάδοχο τον Ροταριανό Όμιλο North Charlotte, North Carolina, ΗΠΑ). Αν και αυτός ο Όμιλος αναγνωρίζεται ως ο πρώτος Όμιλος Ροταράκτ, οι Ροταριανοί υποστήριζαν παρόμοιες οργανώσεις για νέους ενήλικες από τις αρχές της δεκαετίας του 1920.
Οι πρώτοι γνωστοί πρόγονοι του Ροταράκτ, οι Όμιλοι Twenty-Thirty, υποστηρίχτηκαν αρχικά από τον Ροταριανό Όμιλο του Sacramento στην California των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Όμιλοι βασίστηκαν στις αρχές και τους στόχους των αναδόχων Ροταριανών Ομίλων και η ιδιότητα του μέλους ήταν ανοικτή για νέους επαγγελματίες και σπουδαστές πανεπιστημίων. Η πρώτη συνεστίαση ενός Ομίλου Twenty-Thirty έλαβε χώρα στις 19 Δεκεμβρίου 1922. Κάποια στιγμή, η κίνηση αυτή αριθμούσε 125 Ομίλους υπό την εποπτεία των Ροταριανών Ομίλων της Καλιφόρνιας και δημοσιεύθηκε ένα μηνιαίο περιοδικό.
Το 1927, οι Όμιλοι Round Table ιδρύθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία. Μέλη στους Ομίλους Round Table μπορούσαν να γίνουν νέοι ηλικίας 18 έως 40 ετών, και μέχρι το 1935, υπήρχαν εκεί περισσότεροι από 90 Όμιλοι. Τον Νοέμβριο του 1930, ο πρώτος Όμιλος Apex ιδρύθηκε στην Αυστραλία (Geelong). Οι Όμιλοι Apex αυξήθηκαν γρήγορα, σε περισσότερους από 20 μέσα σε λίγα χρόνια. Αυτοί οι Όμιλοι υποστηρίχτηκαν από Ροταριανούς Ομίλους και ήταν ανοικτοί στους επαγγελματίες και τους σπουδαστές ηλικίας μεταξύ 18 και 35 ετών.
Παρόμοιοι Όμιλοι υποστηριζόμενοι από Ροταριανούς Ομίλους συνέχισαν να αναπηδούν ταυτόχρονα και ανεξάρτητα σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Όμιλοι Unisserve στην Ινδία,  οι Όμιλοι Orbis στη Νότια Αμερική, οι Όμιλοι Rotors στη Νότια Αφρική, οι Όμιλοι Paul Harris Circles στην Ευρώπη και οι Όμιλοι Quadrant στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μερικά από τα πιο γνωστά παραδείγματα. Τελικά, αυτοί οι Όμιλοι θα παρείχαν τη βάση για τη μελλοντική αύξηση των Ροταράκτ Ομίλων, δεδομένου ότι υιοθέτησαν νέο όνομα στο πλαίσιο του προγράμματος Ροταράκτ.
Ίσως η μεγαλύτερη ώθηση γα τη δημιουργία του προγράμματος Ροταράκτ προήλθε από τα προγράμματα των Ροταριανών Ομίλων παροχής υπηρεσιών που αφορούσαν τη νεολαία και συγκεκριμένα τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους Ομίλους Ιντεράκτ. Καθιερωμένο ήδη από το 1962, το πρόγραμμα  Ιντεράκτ γνώρισε άμεση επιτυχία.
Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιδιότητα του μέλους ήταν ανοικτή αποκλειστικά στους σπουδαστές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κλιμακωτά Ιντεράκτορες και Ροταριανοί σύντομα έψαχναν για τρόπους σύσφιξης της σχέσης τους. Διάφορες προτάσεις παρουσιάστηκαν ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Ρόταρυ, ώστε να επιτρέψουν την επέκταση της ιδιότητας του μέλους Ιντεράκτ για μερικά ακόμη έτη μετά από την αποφοίτηση. Αντί της επέκτασης του ορίου ηλικίας για τα Ιντεράκτ, το Δ.Σ. αποφάσισε να μελετήσει τη δυνατότητα πραγματοποίησης ενός νέου προγράμματος Ομίλων παροχής υπηρεσιών για τους νέους ενηλίκους σε πανεπιστημιακό και επαγγελματικό επίπεδο.
Η απόφαση να υοθετηθεί το πρόγραμμα Ροταράκτ ήρθε σε μία εποχή που οι σε παγκόσμιο επίπεδο διαμαρτυρίες των σπουδαστών προκαλούσαν το ενδιαφέρον των Ροταριανών. Το πρόγραμμα Ροταράκτ υιοθετήθηκε όχι μόνο για να παραμείνουν στην Οικογένεια του Ρόταρυ οι πρώην Ιντεράκτορες, αλλά και ως μέσο για να οδηγούνται οι δραστηριότητες των νέων ενηλίκων σε θετικές ενέργειες, που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τις κοινότητές τους.
Μια ειδική Επιτροπή συγκλήθηκε για να σχεδιάσει αυτό το νέο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του 1966. Μετά από σφυγμομέτρηση μεταξύ σπουδαστών στο πανεπιστήμιο του Χιούστον (Τέξας, ΗΠΑ) η Επιτροπή αποφάσισε ότι «Rotaract» θα ήταν το καλύτερο όνομα για το πρόγραμμα - ένας συνδυασμός των λέξεων «Rotary» και «Action». Συμπτωματικά, ο Όμιλος στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας είχε υιοθετήσει ήδη το όνομα αυτό το 1966, αλλά το δημιούργησαν ως συνδυασμό των λέξεων "Rotary» και «Interact». Η Επιτροπή επίσης αποφάσισε ότι μπορεί να επιτραπεί η ισότιμη εισδοχή νέων γυναικών, εφόσον συμφωνεί και ο ανάδοχος Ροταριανός Όμιλος.
Την ίδια ημέρα που έλαβε τη Χάρτα Αναγνώρισης ο Όμιλος Ροταράκτ του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, ο Όμιλος Ροταράκτ του Πανεπιστημίου του La Salle αναγνωρίσθηκε στο Μεξικό (Tacubaya). Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες ακολούθησαν Όμιλοι Ροταράκτ στην Ιταλία (Φλωρεντία), στη Βόρεια Καρολίνα (Gaston College) και στην Ινδία (Secunderabad).
Μέχρι το 1981, το Ροταράκτ ήταν ήδη τόσο δημοφιλές, ώστε οι Ροταράκτορες της Νότιας Αφρικής αποφάσισαν να φιλοξενήσουν το πρώτο Συνέδριο INTEROTA, μία διεθνή συνάντηση για όλους τους Ροταράκτορες. Τα επόμενα Συνέδρια οργανώνονταν κάθε τρία χρόνια. Μέχρι σήμερα, τα Συνέδρια INTEROTA έχουν φιλοξενηθεί από Ροταράκτορες στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Αγγλία, το Μεξικό, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία. Οι διεθνείς συναντήσεις για τους Ροταράκτορες γίνονται επίσης κάθε έτος κατά τη διάρκεια του Rotaract Precovention Meeting που προηγείται του ετήσιου Παγκόσμιου Συνεδρίου του Ρόταρυ. Η πρώτη τέτοια συνάντηση έγινε στη Σεούλ της Κορέας, το 1989, με παρόντες περισσότερους από 450 Ροταράκτορες.

Διάφορες εξελίξεις στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οδήγησαν στην ενίσχυση του κινήματος του Ροταράκτ. Το Φεβρουάριο του 1991, ο πρώτος Όμιλος Ροταράκτ στην Ανατολική Ευρώπη αναγνωρίσθηκε στη Βουδαπέστη (Ουγγαρία) με αναδόχους Αυστριακούς Ροταράκτορες. Οι δεσμοί με την Ανατολική Ευρώπη ενισχύθηκαν περαιτέρω όταν οι ίδιοι Αυστριακοί Ροταράκτορες αργότερα τον ίδιο χρόνο συνέβαλαν στην αναγνώριση του Ομίλου Ροταράκτ της Πράγας, στην τότε ενωμένη Τσεχοσλοβακία. Τον Μάρτιο του 1992, το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ρόταρυ καθιέρωσε την Παγκόσμια Εβδομάδα Ροταράκτ, η οποία γιορτάζεται ετησίως κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 13ης Μαρτίου για να τιμήσει την ανάμνηση της αναγνώρισης του πρώτου Ομίλου Ροταράκτ. Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ροταράκτ, Ροταράκτορες παρευρίσκονται σε κοινές συνεστιάσεις με τους ανάδοχους Ροταριανούς Ομίλους, αναλαμβάνουν από κοινού έργα παροχής υπηρεσιών και συνομιλούν με Ροταριανούς Ομίλους που δεν είναι ανάδοχοι Ομίλων Ροταράκτ για τα πλεονεκτήματα του προγράμματος Ροταράκτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου